HÖGSTADIET - HÅLABÄCKSSKOLAN 1967 - 1968
- APELSKOLAN 1968 - 1970
Vi som bodde i Hällingsjö, i den delen som tillhörde Sätila kommun, fick gå i högstadiet i Kungsbacka. Nu fick vi åka skolbuss! Jättekul! Eskil körde oss varje dag. När jag började sjuan, höstterminen 1967, var Hålabäcksskolan i Kungsbacka helt nybyggd. Vi var pionjärer! Ett par veckor efter att vi börjat sjuan, så infördes högertrafiken i Sverige. Det var den 3 september år 1967. I början kändes det som skolbussen körde på fel sida av vägen.
Vi flyttade från Hällingsjö till Gunnarp hösten 1968, varför jag fick byta skola. Jag gick åttonde och nionde klass i Apelskolan Ullared. Denna skola var också nybyggd inför höstterminen 1967, liksom många andra skolor runt om i Sverige, pga högstadiet infördes.
Grundskolereformen 1962 innebar att alla fick gå 9 år i skolan. Vi fick ett Högstadium! Innan dess fanns endast Folkskolan, som sedan år 1950 hade 8 år som obligatorisk skola. För att kunna söka vidare till Gymnasiestudier - innan den nya grundskolereformen kom - så var man tvungen att ha Realskolekompetens. Dvs efter Folkskolan fick man gå vidare till Realskolan. Och det var på Realskolan man tog Studenten! På den tiden var det relativt få som tog studenten. Först efter studenten kunde man söka vidare till Högskola/Universitet.
Före Grundskolereformens - och således högstadiets - tillkomst var andelen ungdomar som växte upp i glesbygderna, och gick vidare till Gymnasium, endast några ynka procent . Efter reformen ökade denna andel betydligt, och kom relativt snart upp i 10-15%. Men ökningen var också stor i tätorterna.
Min årskull var nog den största, första årskull som gick i Grundskolan i 9 år. Vi kände oss som Pionjärer! På Apelskolan fanns tre olika niondeklasser: 9A, 9B och 9C. När vi skulle sluta nian, så så bestämdes det att alla niondeklasser skulle ha olika hemsydda dräkter på sig under de sista veckorna. Som ni ser hade en av klasserna "Ponchos" på sig. I min klass blev det bestämt att vi skulle ha "Röda manchestervästar och byxor/kjolar" på oss.
Över hela världen pågick Protester av olika slag. Vi var ett gäng som också ville Protestera! Det blev: "Mot skoluniformer!" Ni ser oss längt bak på Skolfotot för Apelskolans första Avgångsklass.
Jag gick i nionde klass när jag för första gången träffade en skolsköterska. Det var Syster Ada - vår skolsköterska i Apelskolan. Hon skällde på mig. Jag borde kommit tidigare! Ett sånt fult brännsår! Hela högra underbenets insida var rejält bränd - för jag hade åkt moped. Barbent! I försök att lindra det onda hade jag dessutom smort in såret med någon form av salva jag hittat hemma och lindat in underbenet i gasbinda. Allt satt nu rejält fast i såret. Hela benet var varmt och dunkade. Inte bra.... Infekterad brännskada.... Det blev dagliga besök hos syster Ada under flera veckors tid.... Aj, aj, aj....
På rasterna: Gick vi ofta bort till Ge-Kås, som hade lokaler i det gamla stationshuset i Ullared. Där nere i källarvåningen träffade man ofta på Göran Karlsson själv. En modern täckjacka kunde man köpa för 9:90 kr.
Roligaste ämnen: Svenska - med Siw - "Sippan" - Malmborg! Textilslöjd. Tyska.
Mindre roliga: Allt annat. Jag var inte den mest studiemotiverade eleven precis under min högstadietid. Snarare tvärtom..... Fnitter, bus och fritid betydde mer än skolan.......